2015年GCT考试英语阅读冲刺题(11)
According to the dictionary definition of “create”, ordinary people arecreative every day. To create means “to bring into being, to cause to
exist”—something each of us does daily.
We are creative whenever we look at or think about something in a new way.
First this involves an awareness of our surroundings. It means using all of our
sense to become aware of our world. This may be as simple as being aware of
color and texture, as well as taste, when we plan a meal. Above all, it is the
ability to notice things that others might miss.
A second part of creativity is an ability to see relationships among
things. If we believe the expression, “there is nothing new under the SUN,” The
creativity is remaking or recombining the old in new ways. For example, we might
do this by finding a more effective way to study or a better way to arrange our
furniture, or we might make a new combination of camera lenses and filters to
create an unusual photograph.
A third part of creativity is the courage and drive to make use of our new
ideas, to apply them to achieve some new results. To think up a new concept is
one thing; to put the idea to work is another.
Creativity are involved in all the great works of genius, but they are also
involved in many of our day to day activities.
1.which of the following activities is not a creative one according to the
passage?
A. To prepare a meal.
B. To arrange the furniture in a peculiar way.
C. To buy some books from a bookstore.
D. To “write” A letter with the computer.
2.the author holds that ____.
A. Creativity is of highly demand
B. Creativity is connected with a deep insight to some extent
C. Creativity is to create something new and concrete
D. To practice and practice is the only way to cultivate one′ s
creativity
3.“there is nothing new under the SUN.” (par.3) really implies that
____.
A. We can seldom create new things
B. A new thing is only a tale
C. A new thing can only be created at the basis of original things
D. We can scarcely see really new things in the world
4.what does the author think about the relationship between a new thought
and its being put into practice?
A. It′ s more difficult to create a new thought than to apply it in
practice.
B. To find a new thought will definitely lead to the production of a new
thing.
C. One may come up with a new thought, but can not put it into
practice.
D.a man with an excellent ability of practice can easily become an
inventor.
5.the best title for this passage is ____.
A. How to cultivate one′ s creativity
B. What is creativity
C. The importance of creativity
D. Creativity—a not faraway thing
1.【答案】c。
【解析】本题可用排除法。根据第一段可知创造力的含义是“使事物产生”,“致使事物存在”。这样就可得出结论,a、b、d项不能选,c为正确答案。
2.【答案】b。
【解析】主旨大意。选项b意为“创造力在一定程度上取决于非凡的洞察力。”根据最后一段,可知这是一种“天赋”,故正确。
3.【答案】c。
【解析】此题可在正确理解句子含义的基础上采取“排除法”来解答。根据上下文可以得知:此句的真正含义是“任何新事物的产生都是建立在原有事物基础之上的”。据此,这样就可确定c项为正确答案无疑。
4.【答案】c。
【解析】先找有关细节。此问题涉及到对文章第三段最后一句的理解。这样就可确定c为正确答案无疑。
5.【答案】b。
【解析】首先快速通读全文(注意主题句),
知文章主要谈论的是“创造力的含义及其三个方面的表现”,整篇文章都是围绕创造力展开的。这样就可确定,b项为正确答案。
页:
[1]